Σχεδιασμός & Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών μονάδων

Η αιγοπροβατοτροφία σήμερα, παύει να είναι μια παραδοσιακή απασχόληση νομαδικού τύπου, με περιφερόμενα κοπάδια, που το καλοκαίρι ανέβαιναν στο βουνό. Παύει να είναι μια απασχόληση για τους ηλικιωμένους και για αυτούς που δεν έχουν «τι άλλο να κάνουν». Μετατρέπεται σε μια επιχειρηματική κτηνοτροφική δραστηριότητα. Πλέον ασχολούνται με αυτήν αρκετοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι προσδοκούν ένα σοβαρό εισόδημα. Ο άρτιος σχεδιασμός και οργάνωση κτηνοτροφικών μονάδων γίνεται ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Ο νέος κτηνοτρόφος πρέπει να γνωρίζει ότι η αιγοπροβατοτροφία είναι ένας δυναμικός κλάδος της αγροτικής παραγωγής. Μπορεί από αυτόν να κερδίσει χρήματα, και ανεξάρτητα από το τι κάνει το κράτος για αυτό (ενισχύσεις, κλπ) πρέπει να δει τι μπορεί να κάνει μόνος του.

Τα κοπάδια πλέον παύουν να περιφέρονται, έχουν σταθερή κατοικία, (μαντρί) με νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Οι εκτάσεις που βόσκουν τα ζώα, αρχίζουν να καλλιεργούνται και να ποτίζονται. (γρασίδια κλπ.).

 

Συμβουλές

Στη συνέχεια παραθέτω μερικές σκέψεις που θα βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους στην καλύτερη καθημερινή διαχείριση του κοπαδιού ώστε και η προσωπική εργασία τους να γίνει ευκολότερη αλλά και η απόδοση του κοπαδιού τους μεγαλύτερη.

Ο κτηνοτρόφος πλέον πρέπει να κάνει απογονικό έλεγχο ζώων. Να φροντίσει να ενημερωθεί για νέες ράτσες προβάτων, που να αντέχουν όμως στην περιοχή μας.  Επίσης πρέπει να καταλάβει ότι η καθαριότητα στο γάλα (μικρόβια, σωματικά κύτταρα, κλπ) είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξει πολύ αν θέλει να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά. (η τοποθέτηση αλμεκτικών μηχανημάτων έγινε πλέον επιτακτική ανάγκη).

Με δεδομένο ότι η τιμή του γάλακτος τα τελευταία χρόνια παραμένει περίπου σταθερή, ο κτηνοτρόφος οφείλει να καταλάβει ότι αυτό που μπορεί να αλλάξει ώστε να του μείνει κάποιο σοβαρό εισόδημα είναι η απόδοση σε κρέας, αλλά κυρίως σε γάλα, του κοπαδιού.

Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στην αυξημένη απόδοση των ζώων, αφού τους εξασφαλίζουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, είναι το ποιμνιοστάσιο (στάβλος). Εδώ θα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα που ο κτηνοτρόφος πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψη του:

Το πρώτο είναι ότι η άριστη θερμοκρασία για τα αιγοπρόβατα είναι 12 έως 15 οC. Άρα λοιπόν στις περιοχές τις δικές μας τα αιγοπρόβατα δεν κρυώνουν. Υποφέρουν όμως από υγρασία. Πρέπει οπωσδήποτε να κοιμούνται σε στεγνό μέρος.

Το δεύτερο, ότι πρέπει οι συνθήκες αερισμού του στάβλου να είναι ΑΡΙΣΤΕΣ. Η αμμωνία που δημιουργείται μέσα στο στάβλο δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας άρα μειωμένης απόδοσης του κοπαδιού.

Το τρίτο είναι ότι όσο πιο λίγο περπατά το ζώο τόσο καλύτερη απόδοση θα έχει. Ένα ζώο που κάνει 5 χλμ. το πρωί για να βοσκήσει και 5 χλμ. το βράδυ για να γυρίσει είναι αδύνατο να έχει υπολογίσιμη απόδοση. Άρα λοιπόν θα προσπαθήσουμε το κοπάδι να είναι κοντά στο στάβλο και τις βροχερές μέρες οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να βγει καθόλου έξω.

Με δεδομένο λοιπόν ότι κάποιες μέρες τα ζώα θα μένουν συνεχώς στο στάβλο, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η τοποθέτηση αλμεκτικού συγκροτήματος θα γίνει συνείδηση του κάθε οργανωμένου κτηνοτρόφου, αλλά και γνωρίζοντας ότι συμπληρωματικά μηχανήματα (μύλος, χαρμανιέρα, θηλαστική αρνιών, κλπ.) έγιναν πλέον απαραίτητα , η εταιρεία μας κατασκευάζει ένα ποιμνιοστάσιο λειτουργικό, που εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες του κτηνοτρόφου (μηχανήματα, ζωοτροφές, άλμεγμα, κλπ.).

Για περισσότερες πληροφορίες στην εταιρεία Αυγέρος είμαστε στη διάθεσή σας.